Kan arkitektur upplevas med andra sinnen än synen?
Val av material, färger, ljudmiljöer och akustik påverkar hur vi uppfattar våra omgivningar. Om man vill att arkitektur, form och design ska bidra till ett mer hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle, måste fler sinnen än bara synen tas i beaktning.
Sensorisk arkitektur använder sig förutom det visuella, av känsel, ljud och doft, och idag tar man mer frekvent hänsyn till dessa när man ritar offentliga lokaler och stadsmiljöer. Det vanliga idag är dock att man utgår från ”den friska kroppen” eller ”able-bodiedness” i sin design.

Arkitekturens kärna brukar beskrivas som balansen mellan Skönhet (Venustas), Hållbarhet (Firmitas) och Funktion (Utilitas).
Att få med andra sinnen än bara synen i arkitekturen kan höja den upplevelse man får av en byggnad, alltså öka funktionaliteten. I vanliga fall läggs fokus på det visuella inom arkitekturen. Det man ser med ögat.
När man utgår från ”den friska kroppen” eller ”able-bodiedness” finns risken att man designar miljöer som inte blir inbjudande för andra än den normativa människan. Här finns många aspekter att kan ta i beaktan, och det blir allt viktigare inom arkitekturen att man tar in element som innebär en inkludering av människor med olika funktionsvariationer.

”Bra arkitektur för blinda och synskadade är precis som alla andra fantastiska arkitekturer, bara bättre. Det ser ut och fungerar likadant samtidigt som det erbjuder en rikare och bättre involvering av alla sinnen.”
-Den blinde arkitekten Chris Downey, AIA

Petra använde sig av blindsimulerande glasögon och kunde på så sätt uppleva de miljöer hon besökte så som människor med olika former av synnedsättning upplever dem. Hon använde sig också av ett headset som på olika sätt återgav ekot från olika material. Under arbetets gång upptäckte Petra hur viktigt det är att man tänker på ljudet i skapandet av olika miljöer.
För att ytterligare sätta sig in i en värld där synen inte fungerar valde Petra att skissa på lera. Inspiration fick hon från den framstående blinde arkitekten Chris Downey, som förlorade sin syn under en operation vid 45 års ålder.

Tidigt under sitt arbete insåg Petra ljudets viktiga funktion för de synskadade. De använder sällan sina händer för att orientera sig, då risken finns att man tar i något obehagligt. Fokuset riktades då istället mot käppen och fötterna.
Strukturer i fasader och golv- och markbeläggning kan uppfattas med både känsel och hörsel. En glasad vägg med en dörr i glas är en mardröm för synskadade då de inte kan avgöra var dörren är. Variation av material blir således A och O.
Viktigt i designen blir att märka ut faror så som tex utskjutande partier och trappor. Detta gör man ofta med färg- och ljuskontraster samt kontrasterande material. Dessa gör att den synskadade blir på sin vakt.


Publicerat: 2025-04-08
Du kanske också är intresserad av...

Så placerar vi Kontrollbolaget i byggprocessen
Vi på Kontrollbolaget kan ta dig genom hela processen, från tidigt skede med gestaltning och utformning till...

Kostnader många missar när de bygger nytt hus
Att köpa eller bygga nytt hus är för många den största affären i livet. Nybyggnationer är dessutom mycket svåra att uppskatta...

Energibalansberäkning- När, hur och varför?
När det är dags att ansöka om bygglov för en byggnad finns det en hel del regler som man måste ta hänsyn till. Bland annat så...

Kvarteret Harven går in i en ny epok
Vi på Kontrollbolaget är stolta över att få ta del av Harvens utveckling. Vara med och projektera en byggnad som en gång i tiden var en...