Villa Råneå – Byggherren berättar själv om projektet

Ett projekt med visualisering som hjälpmedel


 

I sydöstra Norrbotten, mellan Luleå och Kalix, ligger Råneå och det här fantastiska fritidshuset. Som en del av uppförandet av huset fick Kontrollbolaget i uppdrag att projektera A och K, samt bistå med kontrollansvar och visualiseringar. Vi satt oss ned med byggherren för att få reda på mer om husets uppkomst, hans tankar om projektet samt varför visualiseringar kom att bli ett användbart verktyg för projektet!

 


 

Berätta om byggprojektet. Vad fick er till att dra igång det hela?

– Vi hade ett väldigt fint fritidshus, byggt av mor och far, på den här platsen tidigare och som vi tyckte väldigt mycket om. Men för några år sedan upptäcktes det att det fanns en fuktskada som uppstått till följd av en vattenskada. Eftersom vi verkligen gillar den här platsen bestämde vi oss för att inleda projektet med att bygga ett nytt hus på samma plats.

 

– Efter platsbesök Råneå fick vi ett bra koncept presenterat för oss av Kontrollbolaget, sen gick det hela väldigt fort och enligt den givna tidsplanen. Grundplattan gjordes i december och arbetet fortsatte under våren och sommaren. Kontrollbolaget och den lokala snickaren såg till att det blev riktigt bra.

 

Vad hade ni för tankar om byggprojektet vid starten, några tydligen inriktningar eller direktiv gällande utformning osv?

– Vi hade egentligen inga bestämda riktlinjer eller direktiv, mer än att det var en förutsättning att man ska kunna vistas där året runt men också att det skulle vara lite speciellt och inte helt som ett ”vanligt” fritidshus. Vi hade ett gemensamt möte med Kontrollbolaget och snickaren där vi löste och stämde av det mesta gällande placering, design och konstruktion.

 

– En fundering som vi hade var hur vi skulle tackla den relativt lilla ytan, 65 kvm. Det löste kontrollbolaget helt enkelt genom att infoga en Attefallstillbyggnad på 15m2 som skall utgöra sovrummet. Attefallsbyggnaden kan då uppföras efter slutbesked erhållits. Sen tillkom även andra en separat ”Bolundare” med utrymmen som ett mindre pentry, loft och bastu vilket på det stora hela gör det tillräckligt rymligt.

 

Gällande designen utgör den kombinerade mat- och vinkällaren, som nås via en glaslucka i vardagsrummet, pricken över i:et enligt Lars.

– Vi har i tidigare boende haft vinkällare och vi gillar att plocka bär och liknande, så det har alltid funnits med i tankarna. Först tänkte vi oss en traditionell jordkällare, men den här lösningen blev både snyggt och praktiskt ännu bättre.

 

Hur kom det på tal att ni skulle ta hjälp av Kontrollbolaget?

– Vi är bekanta med Kontrollbolaget sedan tidigare och vet att det är ett kompetent gäng  gäng som vill göra ett bra jobb, så det kändes ganska självklart. De presenterade ett bra helhetskoncept och tog fram ett förslag på huset med den speciella “knäckta” vinkeln, som vi gillade! Deras koncept täckte det mesta från bygglov, design och materialval till avslut med kontrollansvar. Det var även väldigt positivt att de presenterade förslag gällande det invändiga också, exempelvis placeringen av köksön.

 

Kontrollbolaget bistod er bland annat med visualisering, berätta gärna om hur detta var användbart för projektet.

– Det var superbra! Ibland kan det vara svårt att själv föreställa sig hur allt ska komma att se ut när det är färdigt, inte minst komponenternas storlek i förhållande till varandra och hur det ska passa. Men med hjälp av visualiseringen funkade det ju på en gång, och det såg riktigt bra ut. Tack vare visualiseringen med solinstrålning valde vi att flytta attefallshuset till en annan plats än det först var tänkt, så det är både en kul grej och ett bra verktyg som man kanske bör utnyttja ännu mer.

 

Varför föll valet på just bränt trä som fasadmaterial?

– Vi hade tankar om att ha något som både känns lite speciellt och är underhållsfritt. Kontrollbolaget föreslog då bränt trä, vilket vi såhär i efterhand kan säga blev väldigt bra. När solen skiner får fasaden en vacker gyllenbrun färg, som ibland påminner om den gamla brunlaserade stugan. Vi hoppas och tror att allt kommer bli jättebra när är allt är på plats, så här långt är vi jättenöjda!


 

Lars tre tips på vad du ska tänka på vid uppförande av fritidshus:

  • Se till att säkerhetsställa finansiering i tid
  • Låt den slutgiltiga utformningen ta den tid som den behöver, detaljer behöver tänkas igenom noga eftersom det är svårt att ändra i efterhand
  • Utnyttja den expertis som finns och lita på dem då de (oftast) har bra ideér

 


 


Här kan du läsa mer om projektet Råneå!


 

Publicerat: 2022-09-16

Du kanske också är intresserad av...