Den nya lagen om klimatdeklaration, allt du behöver veta
Från och med 1 januari i år gäller den nya lagen om klimatdeklaration för byggnader, vars syfte är att minska utsläppen av växthusgaser vid uppförande av byggnader. Men vad innebär den nya lagen och vem som ska göra vad? Vi förklarar!
Vad är en klimatdeklaration?
En klimatdeklaration är en beräkning och sammanställning av den klimatpåverkan som sker vid byggskedet av en ny byggnad. Beräkningen omfattar uttag av råvaror, tillverkning av byggprodukter, arbete på byggarbetsplatsen och transporter. Beräkningen tas lämpligen fram i samband med att en ekonomisk kalkyl upprättas. Uppgifterna ska sammanställas och skickas till Boverket digitalt i deras register för klimatdeklarationer. Vissa byggnader undantas från kravet om klimatdeklaration, det handlar bland annat om byggnadens storlek och om byggnaden uppförs privat. Läs mer om detta på Boverkets hemsida.
Syftet med den nya lagen
Det främsta syftet med lagen om klimatdeklaration är att minska utsläppen av växthusgaser vid uppförande av byggnader. Ett annat syfte är att en klimatdeklaration kan ge byggherren fördjupad kunskap om olika resursflöden i byggnaden, dess klimatpåverkan och en dokumenterad klimatprestanda. Detta leder till att man kan minska mängderna material och avfall, vilket i sin tur kan leda till att kostnaderna minskar.
Vem gör vad?
Det är byggherren som ansvarar för att deklarationen görs och lämnas in till Boverket. Detta måste göras för att kunna få slutbesked enligt plan- och bygglagen. Är man osäker på hur beräkningen ska genomföras kan man be om hjälp av personer som har kunskap om att beräkna klimatpåverkan, som till exempel arkitekter, konstruktörer eller byggentreprenörer. Det finns även beräkningsverktyg som underlättar beräkningen för klimatdeklarationen.
Vill du veta mer?
På Boverkets hemsida finns det en handbok med mer information om vad som gäller enligt den nya lagen. Där finns även en webbutbildning för dig som vill lära dig allt om klimatdeklaration.
Publicerat: 2022-03-07
Du kanske också är intresserad av...
Checklista för sommarstugan
När du kommer till ditt sommarhus efter den långa vintern och näsan inte är van med lukten så passa på att identifiera hur det luktar. Luktar det...
Den nya padelhallen i trä – hållbarhet och unikitet i fokus
På Kontrollbolaget har vi alltid uppskattat byggprojekt med spännande och unika utformningar...
Korslimmat trä, ett klimatsmart alternativ
De senaste åren har korslimmat trä blivit ett populärt val av materialval för bärande träkonstruktioner...
Det gäller att vara ute i god tid om du har byggplaner
Kontrollbolagets och ledigatomter.se ´s bygglovsexpert Sofia Jakobsson träffade i början av februari EFN:s Petra Bergman för att reda ut vad du måste tänka på...