Checklista för sommarstugan
- 10 punkter att stämma av uppifrån och ner
Löpande underhållning håller stora renoveringskostnader nere.
Från första dagen i stugan bör du sätta igång och identifiera elak lukt.
Fortsätt sedan uppifrån och ner.
Glöm inte din egen säkerhet när du sätter igång!
Checklista för att öppna upp sommarstugan
1. Invändigt
När du kommer till ditt sommarhus efter den långa vintern och näsan inte är van med lukten så passa på att identifiera hur det luktar. Luktar det en stark unken doft så undersök så inga fuktskador uppkommit. Sitter doften kvar i kläderna när du åkt hem? Då kan det vara värt att ta in en expert som mäter fukt och kan säkerställa så att det inte finns några mögelskador.
2. Tak
Har du takpannor så byt ut trasiga pannor och rätta till de som ligger snett. Var extra noggrann med nocken.
Passa på att titta på hur takpappen under pannorna mår. Notera eventuella påfrestningar som finns för att avgöra när den behöver bytas. Är det något du kan göra själv eller behöver du ta in en takläggare?
3. Skorsten
Skorstenen ska underhållas regelbundet. Du bör snarast laga fogar som har börjat lossna, annars kan hela skorstenen vittra sönder. Använd endast murbruk avsett för frost, värme och kraftiga värmeväxlingar.
När du är uppe på taket kan du passa på att lägga dit ett skyddsnät för att förhindra att fåglar bygger bo i din skorsten.
För det invändiga underhållet rekommenderar vi dig att kontakta en skorstensfejare.
4. Vindskivor
Vindskivorna ska skydda taket mot att regn, snö och skräp kommer in under takbeläggningen. Varje år bör du därför underhålla dessa genom att rengöra, laga eller byta ut efter behov. Ta måtten på de gamla skivorna och skaffa virke med samma dimension.
5. Trekantlist
De flesta tak är försedda med en så kallad vattenbräda som ger ytterligare skydd mot inträngande fukt. Bakom vindskivan sitter det ofta en trekantslist. När du byter ut vindskivorna så säkerställ att även trekantslisten är i gott skick.
6. Hängrännor och stuprör
Rensa hängrännorna regelbundet och säkerställ att fallet är som det ska. Vatten ska inte bli liggande i hängrännan. Kontrollera även stuprören så att de leder bort vattnet från husgrunden. Rostskyddsbehandla och måla om vid behov.
7. Fasad
Undersök fasaden och planera när det behöver målas om eller om fasaden behöver bytas. Inför målning behöver fasaden rengöras från smuts, mögel och flagnande färg. Använd tvättborste, målartvätt eller mögeltvätt och låt träet torka innan du innan du börjar måla. Ett bra förarbete är en förutsättning för ett hållbart resultat.
8. Fönster
Gör en årlig kontroll av alla fönster och var extra noggrann med de fönster som utsätts för mest sol. Om du ser att färg flagar så är det hög tid att skrapa, grunda och måla om. Att byta alla fönster kan bli en dyr historia. Om glas spruckit kan du lämna in dem för reparation, det brukar vara billigare än att köpa nya.
9. Utetrappa eller altan
Rengör och olja in din utetrappa eller altan en gång om året så håller de sig fina länge. Använd skurborste och såpa vid rengöringen. Undvik att använda högtryckstvätt då den kan skada träet.
10. Grunden
Kolla efter sprickor och laga dessa med nytt bruk. Ta också bort träd och buskar som står för nära grunden.
Du kanske också är intresserad av...
Ledigatomter.se-Sveriges största sökmotor
Tanke och handling i ett, är mottot för succésajten Ledigatomter.se. I slutet av augusti 2019 lanserades hemsidan och redan nu har bolaget...
Vanliga misstag när man ritar sitt eget hus
En snabb sökning på nätet på frasen “vanligaste felen när folk ritar sina egna hus” ger ett brett uppslag på vad man bör tänka på...
Fem kostnadseffektiva tips vid om- eller tillbyggnad
Det finns en del saker att tänka på när du planerar att bygga om eller bygga till. Vi berättar mer...
Korslimmat trä, ett klimatsmart alternativ
De senaste åren har korslimmat trä blivit ett populärt val av materialval för bärande träkonstruktioner...