Räntans påverkan på bostadsmarknaden
Hur ska man tänka och göra inför att bygga nytt, till- eller om en bostad? Läs om räntans påverkan på hela bostadsmarknaden och få tips!
Läget på bostadsmarknaden
Bostadsmarknaden 2024 har drabbats av ett underskott, påverkats av inflation och höga kostnader, och ca 40% av kommunerna bedömer faktiskt ändå att marknaden är i balans. Byggtakten har bromsats av osäkerhet och höga kostnader, men en vändning förväntas 2025 med lägre styrränta, ökad köpkraft och stabilare ekonomi.
Om du planerar att bygga nytt, om eller till, eller kanske köpa ett hus är det viktigt att noggrant överväga finansieringen och tajma marknaden rätt, särskilt i ljuset av förväntade räntesänkningar. Det kan också vara fördelaktigt att konsultera experter om både lånealternativ och byggkostnader.
Bygga om eller till – ett bra alternativ till att bygga helt nytt eller köpa en ny bostad
Att bygga till, exempelvis genom en utbyggnad av ett hus, kan vara en bra lösning för att skapa mer utrymme utan att behöva flytta. Att bygga om befintligt kan skapa en helt ny bostad. Här är några aspekter att tänka på när det gäller till- och ombyggnationer i dagens marknad:
Ekonomiska förutsättningar
Räntor och finansiering: Det är viktigt att ha en tydlig budget och räkna med en marginal för ökade kostnader.
Byggkostnader: Materialpriser och arbetskostnader har ökat de senaste åren, vilket är viktigt att ta i beaktning när budget görs.
Planering och tillstånd
Bygglov: För större tillbyggnader krävs ofta bygglov från kommunen. Mindre tillbyggnader kan falla under bygganmälan, men detta varierar beroende på just din kommuns regler. Även för vissa större ombyggnationer med nya funktioner kan bygglov krävas.
Arkitekthjälp: Att involvera en arkitekt kan säkerställa att lagar och föreskrifter följs. En arkitekt kan hjälpa till att optimera design och funktionalitet samt se till att tillbyggnaden harmoniserar med befintliga strukturer.
Alternativ tillbyggnad
Attefallshus eller Bolundare: Dessa är populära lösningar för att bygga till utan omfattande byråkrati, då de har särskilda regler och krav på storlek och placering.
Energiförbättringar: Vid tillbyggnad kan det vara läge att samtidigt energieffektivisera huset, exempelvis genom bättre isolering eller installation av solpaneler.
Val av entreprenör
Att ta hjälp i upphandlingsskedet och att begära offerter från flera aktörer är en bra strategi.
Nu ljusnar det…
…för hushållens ekonomi och man räknar med att antalet bostadsaffärer kommer stiga kraftigt under det kommande året. Prismässigt förväntas en fortsatt uppgång, dock inget prisrally. Den nuvarande prognosen är att bostadspriserna stiger med omkring fem procent under 2025.
Bostadsmarknaden i Sverige 2024 har befunnit sig i en komplex situation med flera påverkande faktorer. Trots en viss optimism på grund av stabiliserad inflation och möjliga räntesänkningar, är utbudet av bostäder fortsatt stort, vilket håller priserna relativt stabila. På vissa håll har priserna börjat stiga något efter en tidigare nedgång, och särskilt i attraktiva områden med hög efterfrågan.
Nutid
Bankerna är överens om att räntan gradvis kommer sänkas, även om deras prognoser kan variera något. Deras perspektiv kan uppfattas som något splittrade. Samtidigt verkar marknaden vara gynnsam för både säljare och köpare. Jämfört med för två år sedan ser bostadsköpen mer stabila ut idag.
Framtid
Under 2025 och 2026 väntas priserna att fortsätta uppåt. Det kommer ljusna på bostadsmarknaden framöver och priserna kommer stiga när bolåneräntorna sjunker och därmed kommer köpkraften att stärkas. Trots att bolåneräntorna sjunker framöver, väntas de ligga kvar på en högre nivå än föregående ränteuppgång., och att räntorna fortsätter sjunka skapar en ökad trygghet för både köpare och säljare.
Fem tips till att lyckas med bostadsaffären
- Köp och sälj vid samma tidpunkt
- Se över din boendeekonomi
- Anmäl intresse
- Sälj först om du känner dig osäker
- Gör en lista på vad som är viktigt för dig i din nya bostad
I dagsläget ska man ha 15% av bostaden i kontantinsats och resten av 85% får du låna. Med en ny utredning föreslår man att höja bolånetaket till 90%, vilket innebär att man endast behöver 10% i kontantinsats. I vår kommer finansmarknadsministern och regeringen se över detta.
Alla banker erbjuder oftast olika fördelar till sina kunder. Det gäller att man hittar en bank som kan erbjuda något som passar just dig.
Allt fler villor byter ägare
På Nyhetsmorgon den 6 december blev Hans Flink, affärsutvecklare på Svensk mäklarstatistik, intervjuad om hur bostadsmarknaden ser ut idag. Det gör fler bostadsaffärer jämfört med förra året, de senaste 3 månaderna har de sålda bostäderna ökat med 19%. Däremot har siffrorna inte förändrats sedan förra månaden enligt december siffrorna från Svensk mäklarstatistik. Räntorna är nu på väg ner och när det kommer till villor är det både köparens och säljarens marknad, säger Hans Flink.
Bostadsmarknaden i Sverige är fortsatt i en utmanande fas, vilket naturligtvis fortsatt påverkar såväl ny-, om- och tillbyggnationen som köp av bostäder. Några viktiga aspekter är:
- Prisutveckling: Priserna på bostäder fortsätter generellt att sjunka, men fallet är inte lika brant som tidigare. Villor har sett större prisnedgångar jämfört med bostadsrätter. I vissa områden, som Stockholm, har bostadsrättspriserna till och med ökat något det senaste året, medan villapriserna fortsatt minskar. Marknaden för fritidshus är dock mer stabil och har i vissa regioner sett prisökningar.
- Ränteläge och lånevillkor: Styrräntan, som började sjunka under sommaren 2024, har under en tid av hög styrränta bidragit till minskad köpkraft för hushållen och ökade kostnader för byggprojekt. Bankerna ställer också hårdare krav på låntagare, vilket gör det svårare att finansiera både köp och renoveringar.
- Byggnation: Nybyggnationen är på rekordlåga nivåer, vilket förstärker bostadsbristen. Stigande byggkostnader och räntor gör det svårt för byggherrar att få projekt att gå ihop. Ombyggnationer kan dock vara ett attraktivt alternativ för många, men även de påverkas av stigande material- och arbetskostnader.
- Köparnas förväntningar: Många köpare prioriterar trygghet och rimliga kostnader. Det har blivit vanligt att bostadsutvecklare erbjuder garantier och andra förmåner för att locka köpare, särskilt på nyproduktionsmarknaden.
Publicerat: 2024-12-04