Kontrollbolaget vinner årets Di Gasell 2023

Kontrollbolaget är stolt vinnare av årets Di Gasell i Gävleborgs län.

Den 25 oktober 2023, tog Kontrollbolaget emot utmärkelsen årets Gasellföretag i Gävleborg.

Att vi, Kontrollbolaget, tagit oss igenom de högt ställda kraven och det nålsöga som endast ett fåtal, mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag, lyckas med, är något som gör oss oerhört stolta och glada, säger Viktor Lundin, VD Kontrollbolaget.

För 23e året i rad har Dagens industri utsett de snabbast växande företagen i var och ett av Sveriges 21 län, vid åtta prisutdelningar från Malmö i söder till Umeå i norr.

Och på gårdagens gasellmiddag i Stockholm, tillägnad Sveriges tillväxtföretagare från Stockholm, Uppsala, Gotland, Dalarna och Gävleborg län, tog medarbetarna på Kontrollbolaget, Sofia Jakobsson, byggnadsarkitekt och sakkunnig och Petra Olofsson, arkitekt, stolta emot den skinande glasstatyetten.

I tacktalet på prisutdelningen poängterar Sofia vikten av denna typ av utmärkelser för medarbetarna i ett tillväxtföretag. Det bevis detta ger alla, är att alla har gjort och gör ett bra jobb. Det ger oss en massa extra energi, vilket är viktigt nu när det är en betydligt tuffare omvärld vi befinner oss i, fortsätter Petra.

Arkitektur
Konstruktion
Kontrollansvar
  • Nyheter
  • Om Kontrollbolaget

    Kontrollbolaget är ett företag inom arkitektur, konstruktion och kontrollansvar.

    Vi hjälper företag och privatpersoner redan i ett tidigt skede med gestaltning och utformning av byggprojekt, och vidare med bygglovshantering och konstruktionsunderlag som sedan följs upp med rollen som kontrollansvarig.

    Kontrollbolaget har huvudkontor i Gävle, samt kontor i Åre och Östersund.

    I artikeln som Dagens Industri publicerade den 25e oktober 2023, baserades från en intervju som genomfördes tidigare under samma månad av dem. I artikeln lyftes det fram Pernilla och Viktors tankar kring framtiden, hur dem har tagit sig dit dem är idag tillsammans med ett fartigt liv med trillingar. –

     

    Att starta eget företag med treåriga trillingar var inte optimalt, medger de.

    ”Det var sämsta möjliga tajming att starta företag när barnen var så små, men kanske var det också det som underlättade småbarnsåren att som egenföretagare kunna styra vår tid på ett annat sätt än när man är anställd, samtidigt som det gav mer energi”, säger Pernilla Lundin och fortsätter:

    ”Med mycket hjälp från familj och kollegor har det gått, och nu när de är äldre är det enklare”.

    Med bakgrund som ingenjör och konsult skapade Viktor programvaran QMP1090 när han jobbade med ett kärnkraftsprojekt, och det var där företagets resa tog fart.

    ”Idén grundade sig i att det finns så många lagar och föreskrifter att förhålla sig till att det var svårt att hitta rätt. I QMP är allt samlat och när man knappar in typ av byggnad, samt vilka förutsättningar som gäller, får man ut en rapport som visar vilka krav som gäller för just den byggkonstruktionen”, säger han.

     

    Företaget Kontrollbolaget vill hålla kunden i handen från design till färdigt bygge, och sticker ut som en av få aktörer som erbjuder helhetslösningar för såväl privatpersoner som företag, kommuner och myndigheter.

    ”Vi såg ett glapp i byggprocessen där arkitekterna inte arbetade tillräckligt nära övriga projektörer som tar fram diverse handlingar för en ny byggnad. Vi ville fylla det gapet genom att ha alla kompetenser internt och på så vis kvalitetssäkra processen”, säger Viktor Lundin.

    Hur ser konkurrensen ut för helhetslösningar vid byggprojekt?
    ”Jag trodde att det skulle vara vanligare. Eftersom det är vi som sätter spelreglerna i underlaget så vill vi följa upp och säkerställa att det levereras. För oss är det ett självklart koncept som kommit att bli det mest efterfrågade”, säger han.

    När pandemin slog till hade de redan lyckats etablera sig på orten vilket gav ett stort tillväxtlyft i en tid då många ville bygga nytt och stort.

    Vad fokuserar ni på framåt?
    ”Vi har gasat sedan start och växt mycket, vilket kostar, så nu när det är tuffare tider är det dags att stanna upp och skifta fokus till lönsamhet snarare än tillväxt”, säger Pernilla Lundin

    Hur ser framtiden ut för branschen?
    ”Den ser nog annorlunda ut jämfört med det som varit. Det kommer säkert någon rolig ny trend, sämre tider brukar förändra beteenden och strukturer. Under pandemin ville alla ha stora hus för att kunna ha kontor hemma. Men för de som bygger nu är det downsizing som gäller.” säger Viktor Lundin.

     

    Läs hela intervjun och ta del av en video och bilder HÄR.

     


    Källa & bilder: www.dagensindustri.se

    FAKTA OM DI GASELL

     Di Gasellföretag

    Sverige behöver tillväxt och Sveriges entreprenörer behöver inspiration, praktisk kunskap och goda förebilder. Därför utser Dagens industri de snabbast växande företagen i Sverige till Gasellföretag. Det har de gjort sedan år 2000. Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Undersökningen bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar. Mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas Gasellföretag.

    Gasellkriterier

    För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla kriterier. Dessutom görs en helhetsbedömning av bolaget där ytterligare parametrar som visar på sund verksamhet vägs in.

     

    Ett Gasellföretag har:

    1. En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.
    2. Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.
    3. Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden.
    4. Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
    5. Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
    6. I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
    7.  Sunda finanser.

     

    Begreppet Gasell skapades av den amerikanske forskaren David Birch. Ett Gasellföretag är ett litet snabbväxande företag och som Birch visade redan på 1980-talet det är det dessa företag som skapar de flesta nya jobben, till skillnad från storföretagen som ständigt måste effektivisera och ofta minskar sysselsättningen.

     


    Källa: gasell.di.se

    Publicerat: 2023-10-26

    Du kanske också är intresserad av...